CV voorbeeld
CV voorbeeld downloaden

Een goed curriculum vitae is uitermate belangrijk bij een sollicitatie. In je cv staat welke opleidingen je hebt gevolgd en welke werkervaring je hebt.
Bedrijven maken vaak een eerste selectie op basis van de cv’s die zij ontvangen. Aan de hand daarvan beslissen zij welke sollicitatiebrieven zij gaan lezen. Als je cv dus niet in orde is, dan wordt je brief waarschijnlijk niet eens gelezen. Besteed daarom uitgebreid aandacht aan het opstellen van je curriculum vitae en gebruik hierbij een cv voorbeeld. Verderop in dit artikel vind je een algemeen cv voorbeeld dat je zelf kunt aanpassen.

Eerste indruk

Op sommige vacatures komen wel tientallen of honderden reacties. Een bedrijf heeft dan geen tijd om alle motivatiebrieven door te nemen. Er wordt eerst een schifting gemaakt op basis van het cv. Je cv is dus de eerste indruk die je maakt bij een bedrijf. Een goed cv is op maat gemaakt voor de vacature waar je op reageert. Stuur niet bij elke sollicitatie hetzelfde cv, maar bekijk kritisch of het wel goed aansluit bij de gevraagde ervaring en vaardigheden. Pas je curriculum vitae zo nodig aan om de belangrijke informatie beter naar voren te laten komen. Blijf hierbij uiteraard wel eerlijk. Het gaat erom dat je bepaalde eigenschappen goed uitlicht, maar je moet geen onwaarheden vertellen.

Inhoud en opbouw

Een cv heeft een aantal vaste elementen in een bepaalde volgorde. Hierop zijn altijd uitzonderingen te vinden, maar algemeen kan worden gezegd dat je cv altijd begint met je persoonlijke gegevens, gevolgd door je opleidingen en je werkervaring. Deze informatie wordt dan vaak aangevuld met vaardigheden en competenties en interessante nevenactiviteiten of hobby’s. Het is belangrijk dat je een vergelijkbare opbouw gebruikt, omdat de lezer van je cv alle informatie dan in een oogopslag kan vinden. Daarnaast is het natuurlijk zeer belangrijk dat je curriculum vitae er netjes verzorgd uitziet. De tekst moet keurig zijn uitgelijnd en er mogen geen type- en spelfouten instaan.

Persoonlijke gegevens

Zoals gezegd begint je cv met jouw persoonsgegevens. Dit doe je onder de kop ‘Personalia’. Over welke informatie hier precies moet staan is geen 100% overeenstemming, maar noem in ieder geval je volledige naam, je adres, postcode en woonplaats, je telefoonnummer, je e-mailadres en je geboortedatum. Je kunt daaraan je geboorteplaats, burgerlijke staat, nationaliteit en geslacht toevoegen. Als je naast deze vrij droge informatie nog iets over je persoonlijkheid of ambities wilt toevoegen, doe dit dan onder een aparte kop‘(persoonlijk) profiel’.

Opleiding en werkervaring

Je opleiding en werkervaring bepalen of jij op het eerste oog geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Eerst noem je de opleidingen die je hebt gevolgd. Vermeld bovenaan je laatstgenoten opleiding en ga zo terug in de tijd. Dit doe je ook met je werkervaring; je huidige of laatste baan staat bovenaan. Bij je opleidingen vertel je de naam van je opleiding, waar je deze hebt gevolgd en wanneer. Bij werkervaring noem je je functietitel, bij welk bedrijf je de functie hebt vervuld, wanneer en een korte inhoud van je taken en vaardigheden.

Competenties en vaardigheden

Onder deze kop kun je vertellen welke talen je spreekt, met welke software je overweg kunt en of je een rijbewijs hebt. Alles wat relevant kan zijn voor je sollicitatie, maar wat nog niet eerder is vermeld, zet je hier neer. Als het echter hobby’s of nevenactiviteiten betreft, dan kun je hiervoor beter weer een apart kopje aanmaken.

Algemeen voorbeeld

Hieronder vind je een algemeen cv voorbeeld. Alle specifieke informatie weggelaten, zodat je het zelf gemakkelijk kunt aanpassen. Uiteraard mag je meer opleidingen en werkervaring toevoegen dan in het voorbeeld. Het is vooral belangrijk dat de informatie relevant is voor jouw sollicitatie.

Het voorbeeld begint vanaf hier:

Personalia

Naam Voornaam Achternaam
Geboortedatum Dag-maand-jaar
Nationaliteit Nederlandse
Adres
Postcode
Plaats Straatnaam Huisnummer
0000 AA
Plaatsnaam
Telefoon Mobiel of vast nummer
E- mail voorbeeld@outlook.com

Profiel

Noem hier je interesses en sterke eigenschappen, bijvoorbeeld: ‘Ik houd ervan om mensen te motiveren en te adviseren. Door goed te luisteren kom ik snel tot de kern van de vraag’.

Opleidingen

2001 – 2005 Naam opleiding
Naam school of universiteit, plaatsnaam school, diploma behaald

1994 – 2000 Niveau middelbare school
Naam school, plaatsnaam school, diploma behaald

Werkervaring

2015 – heden Functietitel
Bedrijf
Taken

2005 – 2015 Functietitel
Bedrijf
Taken
Competenties en vaardigheden

Noem hier bijvoorbeeld met welke software je ervaring hebt, welke talen je spreekt, welke programmeertalen je kent en of je een rijbewijs hebt.

Hobby’s en interesses

Noem hier eventuele relevante informatie die je niet op een andere plaats kwijt kunt.
Einde CV voorbeeld

CV voorbeeld downloaden

Hieronder kunt u een concreet CV voorbeeld downloaden in pdf of word formaat.
cv-voorbeeld-wordcv-voorbeeld-pdf