CV opstellen
Cv voorbeeld, opstellen van je CV

Je curriculum vitae is een heel belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Vaak is je cv het eerste waar het bedrijf waar je solliciteert naar kijkt.
Als je cv niet goed genoeg is, dan wordt je sollicitatiebrief niet meer gelezen. Zeker als een organisatie heel veel reacties krijgt op een vacature, dan kan het zijn dat je cv maar een paar seconden aandacht krijgt. De eerste indruk moet dus meteen in orde zijn. Een goed cv opstellen is daarom essentieel. De lay-out moet er netjes en verzorgd uitzien en alle benodigde informatie dient op de juiste plaats aanwezig te zijn. In je curriculum vitae staan je opleidingen, werkervaring en andere vaardigheden.

Cv opbouw

Een cv heeft een gebruikelijke opbouw, hoewel deze iets kan afwijken qua volgorde en precieze inhoud. Ga je een cv opstellen, dan begin je met je persoonlijke gegevens bovenaan het document, daarop volgt een kort persoonlijk profiel, je opleidingen, je werkervaring, je competenties en vaardigheden, eventueel je interesses en hobby’s en referenties, als je die hebt. De verschillende onderdelen worden hieronder verder toegelicht.

Persoonlijke gegevens

Onder het lijstje met je personalia vermeld je in ieder geval je naam, je adres, het telefoonnummer waarop je te bereiken bent, je geboortedatum en je e-mailadres. Soms wordt ook aangeraden je geboorteplaats en burgerlijke staat op te geven. Eventueel kun je ook nog je geslacht vermelden.

Kort persoonlijk profiel

In het persoonlijke profiel kun je jezelf in een paar zinnen verkopen. Houd de informatie beknopt en helder. Noem bijvoorbeeld naar welke functie je solliciteert en benoem wat je hebt te bieden aan het bedrijf.

Opleidingen

Noem de opleidingen die je hebt gevolgd in omgekeerde chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat je je laatstgenoten opleiding bovenaan zet en zo terugwerkt in de tijd. Noem de precieze naam van de opleiding en van het instituut waar je de opleiding hebt gevolgd. Vermeld ook de jaartallen per opleiding.

Werkervaring

Net als bij de opleidingen vermeld je ook je werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde. Zet je huidige of meest recent baan bovenaan. Als je al veel ervaring hebt in de branche waarin je solliciteert, dan kun je volstaan met enkel de relevante ervaring. Als je minder ervaring hebt, noem dan zoveel mogelijk werkervaring. Dit kunnen bijvoorbeeld bijbanen, vrijwilligerswerk en stages zijn. Bij elke baan noem je de begin- en einddatum. Onder de functietitel kun je de inhoud van je functie toelichten. Dat is slim, omdat de precieze inhoud niet altijd direct duidelijk is uit de functienaam. Eventuele successen kun je ook vermelden. Als er gaten in je cv zitten, leg dan uit wat je in die periode hebt gedaan. Wees eerlijk en ga geen gaten dichten met leugens.

Competenties en vaardigheden

Noem hier bijvoorbeeld de programma’s of software waar je mee kunt werken, welke talen je spreekt en of je een rijbewijs hebt. Vermeld alle vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Relevantie hobby’s en interesses kun je hier vermelden of onder een apart kopje.

Referenties

Referenties zijn een goede manier om een nieuwe werkgever te overtuigen van je kwaliteiten. Vraag wel eerst aan je referenten of zij je referenties willen geven en of zij benaderd willen worden voor vragen.

De opmaak

Ga je een cv opstellen, dan is ook de opmaak erg belangrijk. De eerste indruk moet verzorgd zijn. Zorg dat kolommen recht zijn uitgelijnd en geef alle onderdelen van het cv een dikgedrukte kop, zodat deze snel vindbaar zijn. Gebruik het liefst 1, maar in ieder geval niet meer dan 2 lettertypes door elkaar. Te veel lettertypes door elkaar geeft een rommelige indruk. Gebruik bijvoorbeeld Verdana, Arial of Times New Roman. Een cv mag maximaal 2 A4’tjes lang zijn. Je kunt eventueel een foto aan je cv toevoegen. Kies dan wel voor een professionele foto en geen vakantiekiekje.

Belangrijke tips

Zorg dat er geen type- en spelfouten in je cv staan, want daarmee wordt de kans dat je wordt afgewezen groot. Laat je cv en sollicitatiebrief door iemand anders checken. Twee mensen zien immers meer dan een. Als je eenmaal een goed cv hebt opgesteld, dan is het toch verstandig om het bij iedere nieuwe sollicitatie opnieuw onder de loep te nemen. Het cv moet namelijk zo goed mogelijk aansluiten bij de functie waarop je solliciteert, dus neem de moeite om het zo nodig aan te passen. Een handige tip is ook om je cv op te slaan als pdf-bestand. Zo weet je namelijk zeker dat de opmaak bewaard blijft en dat er geen teksten of kolommen gaan verspringen.

Concreet voorbeeld

Kijk bij de CV voorbeeld pagina voor een handig concreet voorbeeld in word of pdf formaat.